W czym tkwi sekret opakowań do pizzy?

Z pewnością przynajmniej raz w życiu zdarzyło nam się zamówić pizzę na telefon. Pan czy pani po drugiej stronie słuchawki odebrali nasze zamówienie, kucharz przyrządził naszą pyszną pizzę, a kurier zawiózł nam ją pod wskazany adres. Cały ten zabieg trwał przynajmniej pół godziny. Jeżeli złożyliśmy zamówienie w dobrej pizzerii, to nasza pizza na pewno była ciepła. Pół godziny to jednak dużo czasu. Jak to możliwe?

Sekret tkwi w odpowiednim opakowaniu

producent opakowań do pakowania pizzyOpakowania do pizzy muszą mieć szczególną strukturę. Nie może to być po prostu zwykły kawałek kartonu, zagięty w taki sposób, by pasował do formy pizzy. Pudełko do pizzy musi spełniać pewne, ściśle określone wymogi. Po pierwsze struktura – tektura powinna mieć trzy różne warstwy (najczęściej biała znajduje się na zewnątrz i szara w środku). Do tego standardowe pudełko posiada gramaturę 420 gram na metr kwadratowy. Dzięki tym czynnikom oraz dołożonej do środka folii aluminiowej, nasza pizza zachowa odpowiednią temperaturę, a także nie straci żadnych walorów smakowych, łącznie z kruchością. Jeżeli szukamy właściwych pudełek do naszej pizzerii, to musimy również wiedzieć, że producent opakowań do pakowania pizzy zaoferuje nam z pewnością możliwość zrobienia nadruku na pudełku (najczęściej w technice sitodruk), przez co będziemy mogli niejako zindywidualizować nasze wyroby. Na opakowaniu możemy z powodzeniem umieścić nazwę pizzerii, logo firmy, dane kontaktowe, co jednocześnie będzie stanowiło świetną reklamę naszych produktów.

Gdyby nie odpowiednie opakowanie, z pewnością nie rozwinąłby się interes związany ze sprzedażą żywności, dań na wynos. Nie odnosi się to tylko i wyłącznie do pizzy, ale również innych serwowanych dań. Na pewno pizza na telefon była pierwowzorem takich usług, ale obecnie przez telefon czy internet można zamówić dania od sushi po schabowego.